« فیلتر هوا » از تجهیزات لازم و ضروری در خودرو است. « فیلتر هوا » به موجب داشتن خاصیت جذب ذرات موجود در هوا ، مانع ورود گرد و غبار و ذرات آلوده موجود در هوا به داخل موتور اتومبیل می شود. در حالت طبیعی موتور اتومبیل در قبال هر گالن سوخت از هزار گالن هوا استفاده می کند. در این صورت برای سوخت صحیح خودرو باید از « فیلتر هوا » استفاده کنیم.
به گزارش خودروتک ، مشخص است که فیلتر هوا بعد از مدتی مملو از ذرات و گرد و غبار و آلودگی می گردد و در واقع انسداد پیدا می کند. برای جلوگیری از بروز مشکل در سوخت و ساز خودرو ، باید بعد از گذشت مدت مشخص فیلتر هوا را عوض کرد فیلتر هوا تاثیر موثر و قابل توجهی در سوخت صحیح بنزین در خودرو را دارا میباشد و در صورت بروز انسداد در آن، هوا به درستی به سوخت نمی رسد از این رو سوخت بنزین کامل نخواهد بود و باعث می شود تا مصرف سوخت در خودرو بالا برود. « فیلتر هوا » علاوه در بخش سیستم سوخت خودرو ، در بخش کابین نیز بکار میرود. و موجب تصفیه هوای ورودی به کابین خودرو نیز می گردد.
با این وجود نقش عمده فیلتر هوا در اتومبیل ، تصفیه هوای ورودی به سیستم احتراق و سوخت میباشد. با اینکه قیمت فیلتر هوا در مقایسه با سایر قطعات اتومبیل بسیار کم و ارزان میباشد اما عدم توجه به آن می تواند مشکالت بزرگ و هزینه های بالایی را به دنبال داشته باشد.
با توجه به نقش و تاثیر بسزای فیلتر هوا در اتومبیل باید در نگهداری و تعویض به موقع آن دقت کنید.
فیلتر هوای مورد استفاده در خودرو ها معمولا از نوع فیلتر هوای کاغذی میباشد که قیمت پایینی دارد و تعویض آن کار ساده ای است و شما می توانید بدون نیاز به کمک گرفتن از مکانیک ، خودتان این کار را براحتی انجام دهید. با این وجود باید به فیلتر هوا در ماشین خود توجه ویژه ای داشته باشید.
نقش فیلتر هوا در سوخت
فیلتر هوا مسئولیت تنظیم میزان هوای ورودی موتور و جذب آلودگی ها و ذرات هوا را بر عهده دارد حتی می توان گفت همانطور که ریه در بدن انسان نقش مهم و بسزایی دارد ؛ فیلتر هوا نیز در اتومبیل تاثیر اساسی دارد و بسیار مهم و ضروری میباشد و در صورتی که به موقع تعویض نشود تنفس خودرو را دچار عواقب و مشکالت خواهد کرد. همچنین تمیز نبودن فیلتر هوای ماشین سوخت بنزین را تحت تاثیر قرار می دهد و اگر به موقع عوض نشود و کثیف شود هوا به درستی به سوخت نمیرسد و مصرف سوخت در اتومبیل را افزایش می دهد. فیلتر هوا علاوه بر موتور خودرو در کابین خودرو نیز کاربرد دارد و هوای ورودی کابین خودرو را تصفیه می کند. می توان گفت بیشترین نقش فیلتر هوا در ماشین ، تصفیه هوای ورودی به موتور و سیستم سوخت خودرو میباشد. هزینه عوض کردن فیلتر هوای ماشین بسیار کم است و به راحتی قابل تعویض است اما عدم توجه به تعویض به موقع آن می تواند مشکلات و هزینه گزافی به دنبال داشته باشد ، بنابراین عدم تعویض به موقع فیلتر هوا از نظر اقتصادی نیز به صرفه نیست و کثیف شدن فیلتر هوا و عدم تعویض به موقع آن علاوه برافزایش مصرف سوخت بنزین باعث ناقص سوختن بنزین و در نتیجه آلودگی هوا می گردد بنابراین می توان گفت فیلتر هوا از محیط زیست نیز حفاظت می کند.
با تعویض به موقع فیلتر هوای اتومبیل و تمیز نگه داشتن آن کارایی موتور خودرو بالا می رود و مصرف سوخت خودرو کامل تر می شود و در مصرف سوخت خودرو صرفه جویی می شود.
برای احتراق موتور اتومبیل لازم است ترکیبی از هوا و اکسیژن وارد محفظه موتور شود و هیچ گونه مواد آلوده و گرد و خاک و ذرات نباید وارد موتور ماشین شود و در صورتی که این مواد وارد محفظه موتور خودرو شوند کارایی و عملکرد موتور خودرو با مشکل مواجه می شود. هوایی که وارد خودرو می شود حاوی ذرات آلوده و گرد و غبار و شن و … است و فیلتر هوا درمسیر ورود هوا به درون موتور اتومبیل قرار می گیرد و از وارد شدن گرد و غبار همراه هوا به درون موتور ممانعت می کند و با حرکت هر کیلومتر خودرو و ورود هوا به درون محفظه گرد و غبار همراه هوا بر روی فیلتر هوا انباشته می گردد و پس از مدتی با زیاد شدن میزان گرد و غبار تجمع یافته روی فیلتر هوا،مقاومت فیلتر هوا بالا رفته و مانع ورود اکسیژن و هوای لازم برای سوخت موتور نیز می شود. این امر موجب پایین آمدن قدرت موتور خودرو و افزایش مصرف سوخت موتور خودرو می شود. پس وجود فیلتر هوا و تعویض به موقع آن نقش بسزایی در سوخت موتور اتومبیل دارد و در صورتی که فیلتر هوا در موتور خودرو موجود نباشد و یا فیلتر هوای موجود در موتور اتومبیل آلوده باشد گرد و غبار و ذرات آلاینده ای که در هوا موجود است به اجزای موتور آسیب زیادی وارد می کند و باعث تخریب اجزای مختلف موتور خودرو می گردد و ورود گرد و غبار و آلودگی به داخل موتور خودرو در بلند مدت آسیب های جبران ناپذیری وارد می کند.
فیلتر هوای خودرو باید آلودگی هوا را در حد نیاز جذب کند اما نباید به اندازه ای مسدود شود که از ورود هوای تمیز به درون موتور خودرو امتناع کند و دوام مکش موتور خودرو را پایین بیاورد.
با استفاده از فیلتر هوا در موتور اتومبیل علاوه بر اینکه مصرف سوخت کاهش می یابد می توان عمر مفید موتور اتومبیل را افزایش داد و آلودگی موجود در هوا را به میزان زیادی کاهش داد. بنابراین لازم است هر چند ماه یک بار فیلتر هوای خودرو چک شود و در صورت تمیز نبودن تعویض گردد.
در این مقاله قصد داریم شما را با برخی از مهم ترین مزایای تعویض فیلتر هوا آشنا کنیم:
یکی از مزیت های تعویض فیلتر هوا در خودرو ، افزایش بهره وری سوخت است. در واقع همانطور که گفته شد فیلتر هوا با جذب ذرات موجود در هوا موجب سوخت کامل بنزین و در نتیجه کاهش مصرف سوخت می شود. این امر موجب افزایش عمر مفید موتور در خودرو نی ز می شود. ذرات موجود در هوا می تواند به موتور و سیلندر خودرو آسیب برساند. فیلتر هوا با جذب این ذرات مانع از این اتفاق می گردد. با این وجود فیلتر هوا نیز خود دارای یک عمر مفید است و بعد از مدتی باید تعویض شود تا برای خودرو کارایی مفید داشته باشد.
در اغلب موارد زمان مناسب تعویض فیلتر هوا توسط شرکت سازنده آن اعلام می شود.این کار بسیار آسان و کم هزینه میباشد. البته همانطور که قبلا نیز گفته شد تعویض فیلتر هوا تا حد زیادی به شرا یط آب و هوایی که در آن به رانندگی مشغول هستید ، بستگی دارد و به این صورت که در هوای آلوده و مناطق خاکی باید زودتر فیلتر هوا تعویض شود زیرا احتمال انسداد و به اصطلاح خفگی فیلتر هوا بیشتر میباشد.
انواع فیلتر هوای خودرو و تفاوت های آن
فیلتر هوا انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها دارای ویژگی متفاوتی با دیگری است.
شناخت انواع فیلتر هوای اتومبیل و امتیازات آن
انواع مختلف فیلتر هوای اتومبیل
فیلتر هوای اتومبیل سلولزی
عمومی ترین و پرکاربردترین نوع فیلتر هوا در ماشین ها فیلتر هوای سلولزی یا فیلتر هوای کاغذی می باشد . به منظور جذب بهتر ناخالصی های هوا در فیلتر های هوای سلولزی از یک کاغذ پلیسه دار آکاردئونی استفاده می شود. این نوع فیلتر ها برای به وجود آوردن یک ثبات در ساختار خود از یک فریم پلاستیکی استفاده می نمایند.
این فیلترها ارزان قیمت تر از دیگر فیلترها می باشند اما عمر کمی دارند و باید پس از گذشت مدت زمان کوتاهی با یک فیلتر جدید عوض شوند. فیلتر هوای سلولزی توانایی جذب زیادی دارد و قادر است 80 تا 90 درصد ذرات خارجی را به خود جذب کند.
فیلتر هوای اتومبیل از نوع کاغذی
فیلتر هوای اسفنجی ماشین
پیش تر فقط در تراکتور ها و وسایل حمل و نقل سنگین از فیلتر هوای اسفنجی استفاده می کردند ولی امروزه در ماشین های مخصوص مسابقه از این فیلتر ها به شکل چند لایه با بهره گیری از فناوری نانو بهره می برند.
در طراحی فیلتر هوای اسفنجی در ماشین های کلاسیک از مکانیزم فیلتر های هوای روغنی قدیمی ، الهام گرفته شده است.در فیلتر هوای اسفنجی به منظور جذب مواد اضافی از یک فریم فلزی و یک بستر پلی اورتان استفاده شده است . فیلتر هوای اسفنجی گران قیمت تر از فیلتر هوای سلولزی می باشد، ولی فیلتر های هوای سلولزی در اتومبیل های شهری معمولی کارایی بهتری دارند.
فیلتر هوای کتان ماشین
فیلتر های هوای کتان از همه فیلتر هواهای خودروها گران قیمت تر می باشند و در آن ها برای جذب بیشتر مواد اضافی از 6 لایه پارچه مخصوص روغنی بهره برده اند.
این فیلتر هوا ها عمر بلندی دارند و قابل شستشو می باشند. در فیلتر هوای کتان، ماشین شما تنفس بهتری دارد چرا که فرم کلی ساختار سبب انتقال سریع تر جریان هوا در سیستم های داخلی ماشین می گردد ، بنابراین اتومبیل عملکرد بهتری هم دارد.
آیا فیلتر هوای اتومبیل از نوع کتان ارزش هزی نه اضافی را دارد؟
به این علت که سیستم های داخلی ماشین با بهره بردن از این فیلتر هوا ها کارایی بهتری را دارند ، استهلاک اتومبیل ، هزینه های تعمیر و نگهداری خودرو کم تر می شود. اثر فیلتر هوای کتان در طولانی مدت قابل دیدن است.
در این مقاله قصد داریم به سه موضوع مهمی اشاره کنیم که نشان میدهند ، تعویض فیلتر هوا از جمله ضروریاتی میباشد که در صورت عدم توجه به آن، قطعا به مشکل برمی خورید.
۱ -بالا بردن طول عمر موتور
اولین موضوعی که از آن سود خواهید برد مساله طول عمر موتور اتومبیل شماست که حتما شما هم موافقید که با تعویض قطعه ای با هزینه نهایتا ۲۰ هزار تومان در خودروهای ارزان قیمت، افزایش طول عمر موتور را داشته باشید.
۲ -کم کردن مصرف سوخت با تعویض به موقع فیلتر هوا
علاوه بر نکته اول که قطعا در بلند مدت مخارج فایده بسیار بالایی نسبت به هزی نه تعویض خواهد داشت ، دومین موردی کم کردن مصرف سوختی است که در پس تعویض این قطعه صورت میپذیرد.
اهمیت تعویض فیلتر هوا:
چه زمان و به چرا فیلتر هوای خودرو را عوض کنیم؟
آیا کاربرد دقیق و اهمیت تعویض فیلتر هوا در خودروی خود را میدانید؟
موتور های امروزی اتومبیل ها بصورت ۴ زمانه کار میکنند و در این ۴ مرحله سوخت خودرو شما محترق شده و نیروی خود را به پیستون و میل لنگ و در نهایت به چرخ های شما منتقل میکنند. اما سوختی که وارد موتور میگردد برای سوختن نیاز به هوا دارد پس سوخت قبل از ورود به موتور با هوا آمیخته میشود و سپس به داخل موتور وارد میگردد اما زمانی که فیلتر هوا خودرو شما کثیف شود ، پیستون که به سمت پایین میرود برای مکش آمیختن سوخت و هوا ، به مقدار همیشگی سوخت را مکیده اما به دلیل کثیفی فیلتر هوا ، هوای کمتری از حالت عادی مکش میکند و این موضوع به دلیل عدم وجود هوای کافی در محفظه احتراق ، باعث میشود بنزین به صورت کامل نسوزد و قدرت کافی را تامین نکند همچنین مقداری از بنزین بصورت نسوخته از اگزوز خودرو خارج میگردد.
این مسئله مصرف سوخت شما را به شدت افزایش می دهد و همچنین آسیب زیادی به کاتالیزور و سنسور اکسیژن و در نهایت آسیب به کل خودرو میشود و اهمیت تعویض فیلتر هوا را نشان میدهد.
فیلتر هوا در موتور خودرو ها نقشی بسزایی دارد. به طوری که عدم وجود فیلتر هوا در مسیر ورودی هوا ، باعث ورود گرد و خاک موجود در هوا به داخل موتور شده و باعث ایجاد مشکل در سیستم سوخت رسانی و انسداد ژیگلور های کاربراتور و سوزن های انژکتور می شود و خسارات زیادی را به موتور خودرو وارد می کند. به مین دلیل طراحان موتور خودرو ها برای جلوگیری از اختلالات احتمالی ، در مسیر ورودی هوا ، فیلتری متناسب با نیاز هوای موتور تعبیه کرده اند.
فیلتر هوا با عملکرد موتور آلودگی ها و ذرات معلق در هوا را جذب میکند و این امر باعث تخریب تدریجی فیلتر میشود. فیلتر هوای فرسوده و خراب به علت مسدود شدن منافذ کاغذ فیلتر دیگر قادر به عبور دادن مقدار الزم هوا نخواهد بود و این امر باعث ایجاد خلل در عملکرد موتور میشود که از آن جمله سوختن ناقص در موتور و به دنبال آن تولید دود و افزایش گاز های مضر در هوا میباشد. همچنین قدرت موتور به طور چشمگیری کم شده بر قطعات موتور فشار ایجاد میکند.
با این تفاسیر لزوم تعویض به موقع فیلتر هوا بر ما آشکار می شود. معمولا هر فیلتر هوا بسته به شرای ط آب و هوایی همان منطقه پس از پنج تا ده هزار کیلومتر نیاز به عوض شدن دارد.
در عصر حاضر و با افزایش تعداد اتومبیل ها و بوجود آمدن آلودگی هوا در شهرهای بزرگ تعویض به موقع فیلتر هوا جزو وظایف شهروندی ماست و همگی باید نسبت به آن همت لازم را دارا باشیم.
تعویض فیلتر هوا کار بسیار راحتی است و خود شما می توانید به راحتی نسبت به تعویض فیلتر هوای خودرو خود اقدام کنید و یک فیلتر هوای خوب به انتخاب خودتان تهیه کنید و روی خودرو خود نصب نمایید و در هزینه های خود صرفه جویی نمایید ، مصرف سوخت را کاهش دهید ، خودروی خود را سالم نگه دارید و نیز هوای پاکتری را تنفس کنید.
فیلتر هوا و مصرف بنزین:
فیلتر کثیف و نامناسب باعث بالا رفتن میزان مصرف سوخت می شود. به دلیل بالا بودن هزینه بنزین ، تعویض دیر هنگام فیلتر هوا و غیر استاندارد بودن فیلتر هوا ، از نظر اقتصادی برای دارندگان اتومبیل مقرون به صرفه نیست.
فیلتر هوا و حفاظت از محیط زیست:
در اثر کثیف بودن و نامرغوب بودن فیلتر هوا ، بنزین ناقص می سوزد و احتراق ناقص بنزین ، آلودگی شدید هوا را بوجود می آورد.
عمرمفید فیلتر هوا:
همه ی فیلترهای هوا ، عمر محدودی دارند ، که پس از آن باید تعویض شوند. استاندارد تعویض فیلتر هوا بین 3 تا 5 هزار کیلومتر میباشد. به کار بردن فیلتر نامرغوب و غیر استاندارد علاوه بر بالا بردن مصرف سوخت می تواند آسیب و اختلالات زیادی را برای موتور خودرو بوجود اورد.
جایگاه فیلتر هوا :
محل جایگیری فیلتر هوا و شکل آن در اتومبیل های مختلف ، متفاوت میباشد. در صورتی که فیلتر هوا در این جایگاه درست قرار نگیرد و درز های آن به طور صحیح مسدود نشود ، هوای ورودی به جای عبور از سطح کاغذ از میان درزها ، وارد موتور میشود و عمل فیلتراسیون انجام نمی شود.
چرا فیلتر هوای موتور اتومبیل نیاز به تعویض دارد؟
اگر فیلتر هوای خودرو دارای کیفیت مناسب نباشد یا به درستی نصب نگردد ، در این حالت گردوخاک و آلودگی ها به راحتی وارد موتور میشوند و به آن آسیب وارد میکنند. همین مشکل در زمان کثیف شدن و انسداد فیلتر هوای خودرو نیز رخ میدهد.
چه زمانی باید فیلتر هوای خودرو را عوض کرد؟
تولیدکنندگان وسایل نقلیه برای هر مدل اتومبیل کتابچه تعمیر و نگهداری و حفاظت مخصوصی را ارائه می دهند.
در مورد تعویض فیلتر هوای خودرو نیز با توجه به مدل ماشین ، زمان تعویض فیلتر متفاوت میباشد.
بهترین کار این است که کتاب سرویس و نگهداری مخصوص به خودروی خود را مطالعه نمایید.
با این کار متوجه خواهید شد که در هر بازه زمانی کدام سرویس مربوط به اتومبیل را باید انجام دهید.
به طور معمول تعویض فیلتر هوای موتور خودرو ، سالیانه یکبار انجام میشود ولی در برخی اتوموبیل ها این کار ممکن است هر ۱۸ ماه یکبار انجام گیرد.
اگر منطقه زندگی شما پر گرد و غبار است ، بهتر است هر ۵۰۰۰ کیلومتر فیلتر هوای خودرویتان را عوض کنید و در بین این مسافت حداقل یک بار به وسیله هوای فشرده فیلتر هوا را تمیز کنید اما در هوای معمولی می توانید هر ۱۰۰۰۰ کیلومتر این کار را انجام بدهید و هر ۵۰۰۰ کیلومتر فیلتر هوا را تمیز کنید و دوباره استفاده نمایید.
هرگز فیلتر هوای خودتان را با پیچ گوشتی برای هوا گیری بهتر دارای منفذ نکنید چون هوا از محل های بدون مقاومت عبور میکند یعنی جریان اتصال کوتاه هوا ایجاد می گردد و ثانیا اینکه شرکت های سازنده این فیلتر ها را طوری طراحی کرده اند که بعد از کثیف شدن هم توانایی خروجی لازم برای هوای مورد نیاز خودرو را داشته باشند.
چگونه فیلتر هوای اتومبیل را تعویض کنیم؟
حال که با اهمیت تعویض فیلتر هوای اتومبیل آشنا شدید ، وقت آن رسیده که نحوه تعویض فیلتر را فرا گیرید.
اگرچه تعمیرگاه های خودرو به راحتی فیلتر هوا را برایتان تعویض میکنند ولی خودتان هم میتوانید این کار را به راحتی انجام دهید.
خوشبختانه تعویض فیلتر هوای اتومبیل کار آسانیست و زمان بسیار کمی میگیرد.
در ادامه مراحل تعویض فیلتر هوای خودرو را شرح میدهیم:
خرید فیلتر هوای مناسب برای اتومبیل
کتابچه راهنمای خودرو را مطالعه کنید و نوع فیلتر هوای مخصوص اتومبیلتان را بیابید.
وقتی مدل فیلتر هوا را متوجه شدید ، از فروشگاه های معتبر آن را بخرید.
در هنگام خرید فیلتر هوا حتما کیفیت اولویت شما باشد.
رعایت نکات ایمنی
قطعا نمیخواهید وقتی زیر کاپوت مشغول کار هستید، حادثه ای برایتان رخ دهد و آسیب ببینید. بنابراین در اولین گام ماشین را در جایی صاف و بدون شیب پارک کنید.
قبل از هر اقدامی مطمئن شوید خودرو خاموش است و موتور خودرو خنک میباشد.
چنانچه تازه خودرو خاموش شده ، چند دقیقه تحمل کنید تا موتور خنک شود.
محل فیلتر هوا را پیدا کنید
وقتی کاپوت ماشین را بالا بزنید به راحتی میتوانید محل قرار گرفتن فیلتر هوا را بیابید.
اکثر فیلترهای هوا در داخل یک جعبه پلاستیکی مشکی روی موتور یا در قسمت جلویی موتور تعبیه شده اند.
یک لوله مکش هوا نیز به این جعبه مشکی متصل میباشد.
جعبه پالستیکی فیلتر هوا معمولا به شکل مربع یا مستطیل طراحی شده است.
برداشتن فیلتر هوای کهنه
پس از پیدا کردن جعبه مخصوص فیلتر هوا ، میبایست آن را باز کرده و فیلتر کهنه را خارج کنید.
بهتر است ابتدا اطراف جعبه فیلتر هوا را تمیز کرده تا گرد و غبار وارد جعبه فیلتر نشود.
برخی جعبه های فیلتر هوا با پیچ یا بست فلزی یا هر دوی این ها محکم شده اند.
بنابراین برای باز کردن جعبه فیلتر هوا به یک پیچ گوشتی جهت باز کردن پیچها و شاید یک چاقوی کره به منظور برداشتن بستهای فلزی نیاز پیدا میکنید.
بعد از اینکه جعبه فیلتر را باز کردید ، فیلتر کهنه را خارج کنید.
در هنگام برداشتن فیلتر هوا ، داخل جعبه فیلتر را وارسی کرده و هرگونه گردوخاک و آلودگی را تمیز نمایید.
فیلتر هوای جدید را در جعبه فیلتر بگذارید.
وقتی داخل جعبه فیلتر را تمیز کردید ، فیلتر هوای جدید را در جعبه بگذارید.
حواستان باشد که فیلتر درست در جعبه گذاشته شود.
بعد از گذاشتن فیلتر در جای خود ، درب جعبه فیلتر را ببندید و پیچ ها را کاملا محکم کنید.